Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, υπάρχουν τρία ρήγματα στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμούς της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ, ανάλογα με αυτόν που έπληξε τη Μιανμάρ.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του, «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Για να παραχθεί μια τέτοια σεισμική δόνηση, πρέπει να υπάρξει ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιομέτρων σε μια κατάλληλη γεωλογική ζώνη».
Αναφερόμενος στις ζώνες που μπορεί να φιλοξενήσουν τέτοιους σεισμούς, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε συγκεκριμένα τρεις:
- Το εξωτερικό ελληνικό τόξο, που εκτείνεται από την Κεφαλονιά, συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νότιων ακτών της Κρήτης.
- Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει σημαντικά μήκη προς Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα της Ανατολίας.
- Μια τελευταία ζώνη που διέρχεται από την Αμοργό.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουμε εμπειρία από σεισμούς αυτού του μεγέθους. Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ της Αμοργού το 1956 δεν είχε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όπως η Μιανμάρ, κυρίως λόγω της απόστασης από τις ακτές και της απουσίας ψηλών κτηρίων», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σεισμοί σαν αυτόν της Μιανμάρ προκαλούν αργές ταλαντώσεις, οι οποίες επηρεάζουν τα ψηλά κτίρια. «Όταν συνέβη ο σεισμός του 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ στη νότια Ελλάδα, δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ψηλά κτίρια, γεγονός που διαφοροποιεί την κατάσταση σήμερα».