Αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, που αποσκοπεί στην μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε ενεργειακό – τεχνολογικό κόμβο “West Macedonia Valley” θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Πτολεμαΐδα.
Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της περιοχής βρίσκονται οι δράσεις της ΔΕΗ για την απολογνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και η νέα πρωτοβουλία για την διείσδυση στον – κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης – πολλά υποσχόμενο κλάδο των Data centers.
Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της ΔΕΗ για την περιοχή, όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης περιλαμβάνουν τα εξής:
Απολιγνιτοποίηση: η τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 2024, αποσύρεται στο τέλος του 2026 αλλά δεν θα σταματήσει να λειτουργεί. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου, με δυνατότητα καύσης και υδρογόνου μελλοντικά, καθώς και για την τροφοδοσία της με αγωγό υψηλής πίεσης. Σε πρώτη φάση από το 2027 η μονάδα θα λειτουργήσει σε ανοιχτό κύκλο και με ισχύ 350 μεγαβάτ, ενώ σε επόμενη υπάρχει η προοπτική αναβάθμισης με τη μετατροπή της σε συνδυασμένου κύκλου με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος στα 500 μεγαβάτ.
Νέες ΑΠΕ: η ΔΕΗ αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία. Μεταξύ αυτών το πρότζεκτ “Πτολεμαΐδα” ισχύος 550 μεγαβάτ, ενώ άλλοι δύο σταθμοί 171+80 μεγαβάτ ολοκληρώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος. Συνολικά στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος 1,2 γιγαβάτ, μπαταρίες 300 μεγαβάτ, και δύο υδροηλεκτρικά με αντλησιοταμίευση ισχύος 320 και 240 μεγαβάτ το καθένα.
Data centers: η νέα δραστηριότητα στην οποία προσανατολίζεται η ΔΕΗ. Τα Data centers απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για ψύξη των εγκαταστάσεων γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις στα δίκτυα ενέργειας. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό με τη διαθεσιμότητα εκτάσεων και υποδομών.