Κατηγορίες για έλλειψη ασφάλειας στη Γροιλανδία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στη Δανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί. “Η Δανία δεν εγγυήθηκε καλά την ασφάλεια της Γροιλανδίας”, δήλωσε ο Βανς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την ανεπαρκή προστασία του νησιού.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να εκφράσει την αντίθεσή του προς την ηγεσία της Δανίας, κατηγορώντας την για έλλειψη επενδύσεων στην ασφάλεια της Γροιλανδίας. “Είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που θα αλλάξει”, τόνισε, υποσχόμενος επενδύσεις στην ασφάλεια του νησιού και την παροχή πρόσθετων πολεμικών πλοίων.
Οι δηλώσεις του Βανς αναφέρονται στην ανάγκη αναβάθμισης της ασφάλειας της Γροιλανδίας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού προς την αυτοδιάθεση των Γροιλανδών. Επισημαίνει πως η προστασία της Γροιλανδίας υπό την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας θα ήταν προτιμότερη από την υπό τη διοίκηση της Δανίας.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει την πεποίθησή του πως η Γροιλανδία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και ότι οι Γροιλανδοί θα επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.