Καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες εν μέσω της απειλής που συνιστά η Ρωσία, η Ελλάδα παρέχει πολύτιμα διδάγματα σχετικά με τις προκλήσεις που συνεπάγεται η γειτνίαση με έναν αντίπαλο. Παρά την πληθυσμιακή της βάση που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια, η χώρα διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξη μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg.
«Όταν ο συναγερμός ηχεί στη στρατιωτική βάση της Τανάγρας, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για να απογειωθεί ένα μαχητικό Rafale και να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια μακρόχρονη αντιπαλότητα με την Τουρκία σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιωτικά ύδατα που τους χωρίζουν, και παρά την κοινή τους συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις τους έφτασαν κοντά σε σύγκρουση το 1996, με την ένταση να κλιμακώνεται ξανά πριν από πέντε χρόνια», αναφέρει το άρθρο.
Η Ελλάδα έχει σταθερά υπερβαίνει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που πλήγωσε την οικονομία της. Το 2015, όταν διαπραγματευόταν σκληρά μέτρα λιτότητας με τους πιστωτές της, η χώρα συνέχιζε να δαπανά περισσότερα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αντίθετα με άλλες περιοχές της Ευρώπης, η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού είναι βαθιά ενσωματωμένη στην ελληνική νοοτροπία. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, και οι δαπάνες για την εθνική ασφάλεια υποστηρίζονται παραδοσιακά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
«Η αμυντική δομή της Ελλάδας επικεντρώνεται κυρίως στην αποτροπή της Τουρκίας», δήλωσε η Iνώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα.»
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτει ότι «η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη, δημιουργώντας πολλές προκλήσεις ασφαλείας». Η γεωγραφία σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα όσον αφορά τις αμυντικές της δαπάνες και τα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, η Ελλάδα παράγει ελάχιστα από αυτά εγχώρια. Ένα μεγάλο τμήμα των δαπανών της κατευθύνεται σε στρατιωτικό προσωπικό και προμήθειες από το εξωτερικό, ενώ η έρευνα και ανάπτυξη παραμένει υποβαθμισμένη. Σύμφωνα με την Αφεντούλη, αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία που θα πρέπει η Ευρώπη να αποφύγει να επαναλάβει, καθώς οι χώρες αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας.
Η πρωτοβουλία της ΕΕ ReArm Europe για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας θα μπορούσε επίσης να προσφέρει νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα.