Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αφορά τη διακυβέρνηση δεδομένων. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια, με τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει το νομοσχέδιο και την αντιπολίτευση να εκφράζει επιφυλάξεις, εκτός από ΚΚΕ και Νέα Αριστερά που αντιτίθενται επί της αρχής.
Κλείνοντας τη δεύτερη ανάγνωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβε τη βασική αρχή του νομοσχεδίου για την ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα, εκτός από τα προστατευόμενα. Υπογράμμισε τη σημασία της διαθεσιμότητας των δεδομένων για τους μικρούς παρόχους και τη σημαντικότητα της διαχείρισης των δεδομένων για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής.
Αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για τον εθνικό υπερυπολογιστή, επισήμανε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις και το οικοσύστημα τεχνολογίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις διατάξεις για τη θυρίδα του πολίτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυβερνοασφάλειας στην επικοινωνία με το Δημόσιο.
Από τους εισηγητές και ειδικούς αγορητές, προέκυψαν διαφορετικές απόψεις, με τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης των δεδομένων και την ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει επιφυλάξεις. Η Πλεύση της Ελευθερίας εκφράζει ανησυχία για το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, καλώντας το υπουργείο να αποσύρει το σχετικό άρθρο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκαν ανησυχίες για την αξιοποίηση των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου προς όφελος της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.