Ποινές κάθειρξης 13 ετών επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στους δύο κύριους κατηγορούμενους μιας εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ελλάδα, αποσπώντας χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες. Τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποκτήσουν πάνω από 315.000 ευρώ από 26 θύματα.
Η δράση τους τερματίστηκε μετά από μήνες ερευνών από την υποδιεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν για να αποκομίζουν χρήματα σε διάστημα εννέα μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι επιστρέφουν στη φυλακή, όπου βρίσκονται από τον Μάρτιο, ενώ ένας 25χρονος συνεργός τους καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης. Αυτός είχε τον ρόλο του να στρατολογεί άλλα άτομα στο κύκλωμα, που λειτουργούσαν υποστηρικτικά στην εγκληματική δραστηριότητα.
Απόφαση του δικαστηρίου προέβλεψε επίσης ποινές φυλάκισης για πέντε απλούς συνεργούς, ενώ τρία άτομα που κατηγορούνταν μαζί τους αθωώθηκαν.
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε παραβιάσεις συστημάτων ασφαλείας με στοιχεία πελατών τραπεζών που αποκτούσαν από το Dark Web. Ο πρώτος κατηγορούμενος ανέλαβε τα τεχνικά ζητήματα, ενώ ο δεύτερος διαχειριζόταν τα οικονομικά της ομάδας. Ο 25χρονος, εκμεταλλευόμενος την πρόσβαση στο Dark Web, αγόραζε κλεμμένα προσωπικά δεδομένα και διαπιστευτήρια πρόσβασης, τα οποία πωλούνταν από 30 έως 300 δολάρια.
Με τη βοήθεια εκτροπών κλήσεων και μηνυμάτων, αποκτούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ebanking και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Μέσω αυτών, μεταφέρανε δεδομένα στα κινητά τους και εκδίδανε δάνεια στο όνομα των θυμάτων, εισπράττοντας οι ίδιοι τα χρήματα.
Για την έγκριση των δανείων, υπέβαλαν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, δημιουργώντας αυξημένα εισοδήματα για να παραπλανήσουν τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, εκταμίευαν δάνεια «εξπρές» στο όνομα των θυμάτων χωρίς να το γνωρίζουν.
Η δικογραφία τους καταλογίζει 26 περιπτώσεις απάτης σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 4 σε απόπειρα, με κέρδη που υπολογίζονται σε 315.948 ευρώ και επιπλέον 40.648 ευρώ σε αποτυχημένες απόπειρες.