Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανακοίνωσε πρόσφατα πως σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γροιλανδία μαζί με τη σύζυγό του, Ούσα Βανς, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η επίσκεψη αυτή έρχεται ύστερα από ανακοίνωση της Ούσα για έναν αγώνα δρόμου με έλκηθρα, ο οποίος όμως ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε με επίσκεψη στην αμερικανική βάση Πιντούφικ.
Ο Ντι Βανς έχει υιοθετήσει σκληρές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και είναι γνωστός για τις απόψεις του που αφορούν την ασφάλεια του νησιού της Αρκτικής. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις απειλές που αντιμετωπίζει η Γροιλανδία από άλλες χώρες και τη σημασία της για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη αυτή προκαλεί αντιδράσεις στη Δανία και τη Γροιλανδία, με πολιτικούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την οργάνωση ιδιωτικών επισκέψεων αντιπροσώπων άλλης χώρας. Παρά τις αντιδράσεις, ο Τζέι Ντι Βανς υποστηρίζει πως η επίσκεψη γίνεται με την πρόσκληση Γροιλανδών που επιθυμούν να διατηρήσουν τη σωστή προστασία της περιοχής.
Η Γροιλανδία, με τους ορυκτούς πόρους της και τη γεωστρατηγική σημασία της, αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολλές χώρες. Η πολιτική τάξη της περιοχής επιμένει πως η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και ότι οι απαγορεύσεις για εξόρυξη ορυκτών πόρων δεν πρόκειται να ανατραπούν.