Σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έντονη αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έχει ήδη περάσει τέσσερις ημέρες στις φυλακές της Σιλιβρίας. Η παραμονή του εκεί αναμένεται να πυροδοτήσει την επόμενη μεγάλη «μάχη» ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αξιολογήσει την αντοχή της κοινωνίας στις διαδηλώσεις, δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού σκηνικού. Παρά την αυξημένη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, οι πολίτες φαίνεται να φοβούνται τις συνέπειες, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση να διατηρείται σε μέτρια επίπεδα. Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία έχει δείξει αυτοσυγκράτηση, με ελάχιστα περιστατικά βίας, ενώ το CHP ανακοίνωσε τη λήξη των διαδηλώσεων υπό την αιγίδα του.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας καλείται να αναλάβει δράση, καθώς η κοινωνική πίεση αναμένεται να αυξηθεί. Αν οι κυβερνητικές ενέργειες δεν βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.
Με την ολοκλήρωση του Ραμαζανιού στις 29 Μαρτίου, οι φοιτητές και οι εργατικοί συνδικαλιστές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, πιθανώς προκαλώντας απεργίες διαρκείας. Η υποστήριξη από ακαδημαϊκούς και άλλες ομάδες θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύμα αναταραχής, με τον Ερντογάν να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά από το 2013 μια κοινωνία σε κατάσταση πλήρους αναταραχής.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια συγκεντρώνεται επικίνδυνα γύρω από το Προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, και εάν οι κινητοποιήσεις κλιμακωθούν, ο Ερντογάν ίσως αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση του, προκειμένου να αποφύγει μια άμεση ήττα.