Μνημεία Φύσης και Πολιτισμού στο Βενεράτο της Κρήτης

   Στο χωριό Βενεράτο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στην Κρήτη, οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να προστατεύσουν τις φυσικές πηγές – βρύσες του τόπου τους, χαρακτηρίζοντάς τις ως “Πηγές Κληρονομιάς”. Ο γλύπτης Μανώλης Χαρούτσης εξηγεί πως αυτές οι πηγές αποτελούν μνημεία της φύσης και των ανθρώπων, παρέχοντας νερό από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.   Οι μονόλιθοι που τοποθετούν κοντά στις βρύσες αυτές αναδεικνύουν την ιστορικότητα τους και τη σημασία τους για την κοινότητα. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού υιοθέτησε την ιδέα του Χαρούτση για τη δημιουργία των μονολίθων ως ταμπέλες, προσδίδοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις πηγές αυτές.   Οι κάτοικοι επιμένουν στη φυσική ροή των πηγών, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση στο δωρεάν, πόσιμο νερό. Η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα νερού, ενισχύοντας την ευαισθησία για τη σημασία του νερού στη ζωή μας.   Οι πηγές και οι βρύσες αυτές αναδεικνύουν τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και το παρελθόν, αποτελώντας κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο γλύπτης Χαρούτσης επισημαίνει πως η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην προστασία αυτών των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού.   Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη συνειδητοποίηση του κόσμου για τη σημασία του νερού και την ανάγκη να το διατηρούμε και να το προστατεύουμε. Οι πηγές αυτές αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και πρέπει να παραμείνουν ζωντανές για τις μελλοντικές γενιές.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και διαδηλώσεις κατά των κατηγοριών

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά και τρομοκρατία, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς

Εισαγγελείς στην Τουρκία ζητούν την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά και τρομοκρατία, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών του.

Ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Καταδύσεων

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Open κατηγορία ανδρών/γυναικών του Χειμερινού πρωταθλήματος Καταδύσεων, με εντυπωσιακές επιδόσεις στον αθλητισμό των βαθιών.

Τεταμένο κλίμα έξω από το δικαστικό μέγαρο Κωνσταντινούπολης για τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Τεταμένο κλίμα έξω από το δικαστικό μέγαρο Κωνσταντινούπολης με τη συγκέντρωση υποστηρικτών του Εκρέμ Ιμάμογλου και την παρέμβαση της αστυνομίας.