Τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, εξέφρασαν χθες Παρασκευή τη φρίκη τους για τον απολογισμό των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Απηύθυναν μια “επείγουσα” έκκληση για άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός, μετά την έναρξη ευρείας κλίμακας βομβαρδισμών και επιχειρήσεων από το Ισραήλ στη Γάζα την προηγούμενη Τρίτη.
Μέσω μιας κοινής ανακοίνωσης, συνταγμένης στα αγγλικά, οι επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και κάλεσαν για άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός. Αναφέρθηκαν σε ένα “δραματικό βήμα πίσω για τον πληθυσμό της Γάζας, τους ομήρους, τις οικογένειές τους και το σύνολο της περιφέρειας”.
Επιπλέον, η ανακοίνωση κάλεσε το Ισραήλ να επαναφέρει βασικές υπηρεσίες στη Γάζα, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές διακομιδές, και να επιτρέψει την περίθαλψη εκτός της περιοχής σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τέλος, κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατεί.
Η κοινή δράση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης προς τον πληθυσμό της Γάζας και ένα κάλεσμα για ειρήνη και ανθρωπιστική ανταπόκριση στην περιοχή.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EPA/HAITHAM IMAD