Ανάλυση της Υδρολογικής Κατάστασης στην Ελλάδα: Επιστημονικές Απόψεις και Προβληματισμοί

Επιφυλακτική είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την εξέλιξη του φετινού υδρολογικού έτους και τα αποθέματα νερού σε όλη τη χώρα. Παρότι το φετινό υδρολογικό έτος έχει ακόμη χρόνο μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 50%, σε σχέση με τις βροχοπτώσεις που έπεσαν τον χειμώνα του 2023-2024.

Αναφορικά με τα αποθήκευση αποθεμάτων νερού στους τέσσερις ταμιευτήρες της Αττικής, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΥΔΑΠ, το σύνολο ανερχόταν σε 655,461 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ πέρσι την ίδια μέρα το σύνολο ήταν 932.092.000. Σύμφωνα με την υδρολόγο Ελισσάβετ Φελώνη, τις καλές χρονιές τα αποθέματα νερού έκαναν πάνω από 1 δισεκατομμύριο κυβικά νερού, αλλά τα ξηρά έτη έχουν αλλάξει την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης υπογραμμίζει ότι η λειψυδρία είναι μια περιβαλλοντική απειλή που δυστυχώς ήρθε για να μείνει. Ασχέτως του πόσο βροχερά ή χιονοβροχά θα είναι τα προσεχή υδρολογικά έτη, το πρόβλημα της λειψυδρίας θα παραμένει. Απαιτείται νέες υποδομές και διαφορετική στρατηγική.

Σχετικά με τα υπόγεια νερά, ο προϊστάμενος στην ΕΑΓΜΕ, Βασίλης Ζόραπας, εξηγεί τα προβλήματα στην ποιότητα και ποσότητα των υπόγειων υδροφόρων συστημάτων. Το ζήτημα των υφάλμυρων υδάτων είναι επίκαιρο, ενώ οι υπεραντλήσεις συνιστούν πρόβλημα, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Πρωτοβουλίες από την Πολιτεία, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του νερού. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για τη διατήρηση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου.

Ιωάννα Καρδάρα

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Μακρόν: “Άμεσες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας ανά 30 ημέρες”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο πλαίσιο εκεχειρίας 30 ημερών, απειλώντας με πιο σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση μη αποδοχής.

Επιχείρηση Διάσωσης 82 Αλλοδαπών στη Θαλάσσια Περιοχή της Γαύδου

Επιχείρηση διάσωσης 82 αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου, με τη συμμετοχή του ΕΚΣΕΔ και της Frontex. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης για περαιτέρω φροντίδα και διαδικασίες επίλυσης της κατάστασής τους.

Θρίλερ με τον θάνατο μιας οικογένειας στο Ελληνικό

Ο θάνατος τριών μελών μιας οικογένειας στο Ελληνικό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και η μυστηριώδης παρουσία μιας οικιακής βοηθού δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχίες.

Νομοσχέδιο Εξωτερικών για επενδύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 σχετικά με τον έλεγχο ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.