Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Αρχικά, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την Προανακριτική και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τονίζοντας: «Αποφεύγω να τοποθετούμαι γενικά για τα εσωτερικά τεκταινόμενα, όταν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες». Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 86, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές ευθύνες θα αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και χωρίς διπλά μέτρα. Η απόφαση του κ. Τριαντόπουλου να δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή θεωρείται βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του με την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτικού συστήματος. Δήλωσε ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας για την αναθεώρηση του άρθρου 86 και τόνισε πως οι πολίτες προτιμούν οι πολιτικοί να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές.
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρήτρα διαφυγής θα ενεργοποιηθεί το 2025, τονίζοντας πως αυτό είναι μια δικαίωση για την ελληνική θέση. Αναμένει το τελικό κείμενο που θα καθορίσει τη δημοσιονομική ευελιξία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μια παρουσίαση στη Βουλή για το νέο δεκαετές σχέδιο εξοπλισμών, επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινό πλαίσιο συνεννόησης στα θέματα των αμυντικών δαπανών, καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για ελευθερία και ευημερία.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύλληψη του Ιμάμογλου, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, που είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία για την επίσκεψή του στην Άγκυρα και υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής επιστροφής των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.