Κίρστι Κόβεντρι: Η νέα πρόεδρος της ΔΟΕ σε μια εποχή γεωπολιτικών προκλήσεων

 Η Κίρστι Κόβεντρι, πρώτη γυναίκα και πρώτη Αφρικανή που εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αναλαμβάνει τη θέση του Τόμας Μπαχ σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων που σαρώνουν τον κόσμο του αθλητισμού.
 Οκτώ Ευρωπαίοι και ένας Αμερικανός προηγήθηκαν σε αυτή τη θέση, η οποία αντιμετωπίζεται με σεβασμό ενός αρχηγού κράτους χωρίς να έχει τις εξουσίες του, αλλά την ίδια στιγμή απαιτεί έντονη κατανόηση των σχέσεων εξουσίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
 Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος είχε συγχαρεί τον Τόμας Μπαχ το 2013, ο οποίος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της ΔΟΕ στις 23 Ιουνίου, έκανε ξανά το ίδιο χθες (20/3) με την Κίρστι Κόβεντρι, επαινώντας το “ενδιαφέρον της για την αληθινή προώθηση των ευγενών Ολυμπιακών ιδεωδών”. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πίεση είναι σαφής, αφού λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα 2026, η μοίρα των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τη νέα Πρόεδρο της ΔΟΕ, η οποίος απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε ισχυρή θέση.
 Οι ΗΠΑ, από την άλλη, παρέχουν στη ΔΟΕ περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων της μέσω τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εκπαιδεύουν πρωταθλητές όλων των εθνικοτήτων. Η Κίρστι Κόβεντρι, πρώην κολυμβήτρια, αναδείχθηκε σε μια εποχή που ο αθλητικός κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η πίεση από πολιτικούς ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.
 Επιπλέον, η δράση της ΔΟΕ στο Αφγανιστάν αναδεικνύει τη διακριτική διπλωματία της οργάνωσης, ενώ η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παρέχει ένα παράδειγμα της εξισορροπητικής πολιτικής της ΔΟΕ.
 Τέλος, η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη Νότια Αφρική να είναι υποψήφια για τους Θερινούς Αγώνες του 2036. Η εκλογή της υπουργού Αθλητισμού της Ζιμπάμπουε αναδεικνύει την προοπτική μιας ιστορικής εμπειρίας για την Αφρική.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ελληνική Εθνική Ομάδα Χάντμπολ: Προσπάθεια για Πρόκριση στο EURO 2026

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Χάντμπολ αγωνίζεται για την πρόκριση στο EURO 2026, χρειάζεται νίκη και ευνοϊκά αποτελέσματα για την τρίτη θέση στον ομίλο.

Το πρόγραμμα “Cyclone Project”: Καθαρισμός περιβάλλοντος και πολιτιστική προστασία

Οι εθελοντές του "Cyclone Project" αναλαμβάνουν τον καθαρισμό σημαντικών περιοχών, συνδυάζοντας περιβαλλοντική προστασία και πολιτιστική προστασία. Μέσα από τη δράση τους, προσφέρουν ένα μήνυμα αλλαγής και συνείδησης για την περιβαλλοντική ευθύνη.

Νίκη-ανάσα για την Κάσα Πία στο πορτογαλικό πρωτάθλημα

Η Κάσα Πία πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο πορτογαλικό πρωτάθλημα μετά από σχεδόν 1,5 μήνα, επικρατώντας 2-1 της Μπράγκα. Στην ίδια αγωνιστική, Ζιλ Βισέντε και Αρούκα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στην πόλη Μπαρσέλος.

Τρίτη θέση και ευρωπαϊκά εισιτήρια: Τα σενάρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

Αναλυτική ανάλυση των ενδεχόμενων εξελίξεων για την τρίτη θέση και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στο ελληνικό πρωτάθλημα, με εστίαση στους αγώνες των ομάδων Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.