Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο ανακοίνωσε την ακύρωση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων μετά από διαδηλώσεις και αντιδράσεις των πολιτών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει το μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω του υψηλού κόστους και της οικονομικής επιβάρυνσης για τον πληθυσμό.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, ανακοίνωσε την ακύρωση της εφαρμογής εκτελεστικού διατάγματος που προέβλεπε υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μηχανοκίνητων τροχοφόρων οχημάτων. Αυτή η απόφαση έγινε μετά από δυο ημέρες διαδηλώσεων, ορισμένες από τις οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων.
Με την ακύρωση του μέτρου, ο Αρέβαλο τόνισε ότι μπορεί να βάλει τέλος στους αποκλεισμούς των δρόμων και να αποκαταστήσει την ομαλή κίνηση σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από το μέτρο αυτό έλαβαν τέλος μετά το διάγγελμα του προέδρου.
Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να νομοθετήσει για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ειδών μηχανοκίνητων οχημάτων μετά από ένα φοβερό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα 54 νεκρούς.
Ωστόσο, η αντίδραση των πολιτών που θεώρησαν το μέτρο υπερβολικά ακριβό οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις. Ο κ. Αρέβαλο εξήγησε ότι η αναστολή της απόφασης έγινε μετά από συμφωνίες με αντιπροσώπους οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από δυο ημέρες και επηρέασαν πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ολοκληρώθηκαν μετά την ανακοίνωση του προέδρου. Ο Αρέβαλο υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλισης για την προστασία των πολιτών από τα τροχαία ατυχήματα.
Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι το διάταγμα που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες προκαλούσε αμφιβολίες σε πολλά νοικοκυριά λόγω του μη αναφερόμενου κόστους της ασφάλισης. Η απόφαση για την αναστολή του μέτρου λήφθηκε μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις του πληθυσμού.