Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πολυαναμενόμενη “Λευκή βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα” – ένα σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, που η Επιτροπή ονομάζει “Ευρωπαϊκή Αμυντική Ετοιμότητα 2030”.

Σύμφωνα με το έγγραφο 22 σελίδων της Λευκής Βίβλου, έως το 2030 η Ευρώπη πρέπει επειγόντως και γρήγορα να επανεξοπλιστεί για να έχει μια ισχυρή αμυντική στάση και έναν “αξιόπιστο αποτρεπτικό” μηχανισμό έως το 2030.

“Βρισκόμαστε σε κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σε κομβική στιγμή για την ανάληψη δράσης”, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, ενώ ο Επίτροπος για θέματα ‘Αμυνας ‘Αντριους Κουμπίλιους επεσήμανε ότι “αν θέλουμε την ειρήνη πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο”.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο ‘Αμυνας, τέσσερις είναι οι βασικές προτεραιότητες του σχεδίου για την αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης έως το 2030:

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η Επιτροπή παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες το σχέδιο “Rearm Europe” για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 800 δις. ευρώ στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι να καλυφθούν τα κενά των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, έως το 2030, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με “ευρωπαϊκό τρόπο”.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης.

Η τέταρτη και “πιο στρατηγική” προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η Ουκρανία.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ:

Μέσω της Λευκής βίβλου, στην παράγραφο “Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών”, η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρεται ότι “η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος”.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νίκη του Διομήδη Άργους επί του ΠΑΟΚ στο χάντμπολ

Ο Διομήδης Άργους επικράτησε του ΠΑΟΚ στην 19η αγωνιστική της Α1 χάντμπολ, επιστρέφοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Η ΑΕΚ εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο της Handball Premier.

Στοχευμένες Ενέργειες για το Περιβάλλον: Η Ανάγκη της Ανθεκτικότητας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας στο πλαίσιο των επενδύσεων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νέα Πρόεδρος στη Βουλγαρική Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Βέσελα Λέτσεβα αναδείχθηκε νέα πρόεδρος της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κερδίζοντας τη Στέφκα Κοσταντίνοβα με 48 ψήφους έναντι 33. Η γενική συνέλευση περιελάμβανε 83 αντιπροσώπους και συμμετείχαν αντιπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών και οργανώσεων. Η Λέτσεβα τόνισε την ανάγκη για αλλαγές στον βουλγαρικό αθλητισμό, ενώ η Κοσταντίνοβα υπογράμμισε τις επιτυχίες των Βούλγαρων αθλητών. Στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.