Σήμερα στη Γενεύη πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμα, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλεί τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Οι διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον πρώτο υπουργό που συναντήθηκε να είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Στίβεν Ντόιτι.
Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Παρά τις διαφορές απόψεων, είναι θετικό το γεγονός ότι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν στις συζητήσεις, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να θέσει στο τραπέζι ένα πλαίσιο συνέχισης της διαδικασίας, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η πενταμερής στο Παλάτι των Εθνών, με συμμετοχή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και άλλων μελών από κάθε αντιπροσωπεία.
Η Τζούλια Μπερτετζόλο, Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για Επίλυση του Κυπριακού, εκπροσωπεί την ΕΕ στη συνάντηση, ενώ η ΕΕ εκφράζει την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση του Κυπριακού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε κοινή επιστολή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εξέλιξη των συζητήσεων.