Στον δρόμο της ειρήνης: Συμφωνίες και προοπτικές για το Κυπριακό

Από την αρχή της θητείας του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει αφιερωθεί στην ασφάλεια και την ευημερία των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως δήλωσε μετά το τέλος της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι ηγέτες Τατάρ και Χριστοδουλίδης συμφώνησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα σημείων διέλευσης και η αποναρκοθέτηση, με στόχο την πρόοδο και τη συνέχιση του διαλόγου.

Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη διοργάνωση της επόμενης συνάντησης στα τέλη Ιουλίου, καθώς και τη διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων.

Η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στη συνάντηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες πρωτοβουλίες και ενισχύει την αίσθηση δέσμευσης και επείγοντος για ειρήνη στο Κυπριακό.

Σχετικά με τη θέση της ειδικής απεσταλμένης, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη διορισμό ενός νέου απεσταλμένου, ενισχύοντας την προοπτική για περαιτέρω εξελίξεις προς την ειρήνη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα πολιτική διάσταση στην υπόθεση Τεμπών με την παραπομπή Τριαντόπουλου

Ο πρώην υπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος ζητά την άμεση παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπόθεση των Τεμπών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύει τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύει τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη σημασία της διαμόρφωσης νέων πολιτικών στην Ευρώπη, με εστίαση στην εθνική ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία.

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη: Ανατριχιαστικές εξελίξεις

Τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν τομείς της Υεμένης ελεγχόμενους από τους Χούθι αργά χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Σανάα, τη Χοντάιντα (δυτικά), όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, και τη Σαάντα (βόρεια), το λίκνο του κινήματος ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα σε αυτό και αυτόπτες μάρτυρες.

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ξεκινούν στην Τζέντα, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής προεδρίας.