Μια πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Brain Medicine”, αποκαλύπτει ότι οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους.
Οι ερευνητές εστίασαν στην επίδραση της προγεννητικής φλεγμονής στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων αρουραίων και διαπίστωσαν ότι αυτή η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας επηρεάζει σημαντικά τη νευρωνική διεγερσιμότητα, με πιθανές συνέπειες στη νευροανάπτυξη των παιδιών.
Ο δρ. Ελιγιάχου Ντρεμένκοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει ότι οι μητρικές λοιμώξεις αποτελούν κινδύνους για νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη, αναδεικνύοντας τη σημασία της έρευνας τους στον τομέα αυτό.
Η μελέτη αποκάλυψε αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιπποκάμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν σε λοίμωξη, με το ανδρικό φύλο να παρουσιάζει μεγαλύτερη μείωση της νευρωνικής δραστηριότητας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για προληπτικές προσεγγίσεις στον τομέα της νευροανάπτυξης.
Ο ιππόκαμπος, κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου, φαίνεται να είναι ο κύριος προορισμός των επιπτώσεων των μητρικών λοιμώξεων, με τα αποτελέσματα της έρευνας να υποστηρίζουν την ανάγκη για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον τομέα αυτό.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η προγεννητική φλεγμονή επηρεάζει τον εγκέφαλο, προτείνοντας πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.