Συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό: Ελπίδες και Προκλήσεις

Η σημαντική άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων κορυφαίων προσώπων όπως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι από την ΕΕ.

Το δείπνο εργασίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανοίγει τον διάλογο μεταξύ των αντιπροσώπων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας για το Κυπριακό ζήτημα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ η ΕΕ εκπροσωπείται από την Τζούλια Μπερτετζόλο.

Στόχος της συνάντησης είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ωστόσο οι απόψεις των εμπλεκόμενων πλευρών παραμένουν αντίθετες. Η Ελλάδα έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση, ενώ η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Ο υπολογιστικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις.

Η ευρωπαϊκή παρουσία στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος είναι αναγκαία, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης, ενώ η ενότητα αντικαθίσταται από τη διαίρεση, όπως αναφέρει.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μιλάει για την Εθνική Ελλάδας και τους νέους παίκτες

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξετάζει την προοπτική άνοδου της Εθνικής Ελλάδας στη League A του Nations League και τη σημασία των νέων παικτών στην ομάδα.

Αναβαθμίσεις Ελληνικών Τραπεζών από Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε αναβαθμίσεις τριών ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας βελτίωση στις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις. Αναλυτικά, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Attica Bank είδαν τις αξιολογήσεις τους να αναβαθμίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Προετοιμασία Εθνικής Ελλάδας για τα παιχνίδια με τη Σκωτία

Η προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας για τους αγώνες με τη Σκωτία για τα playoffs του Nations League ξεκίνησε με προβλήματα λόγω τραυματισμού του Δημήτρη Κουρμπέλη.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Φάμελλος επιστρέφει στις ρίζες του κόμματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κόμματος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναλύει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.