Καταδίκη Σαακασβίλι: Φυλάκιση 4,5 ετών για τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών από το Δικαστήριο της χώρας. Η καταδίκη του έγινε επειδή πέρασε παράνομα τα σύνορα της Γεωργίας κατά την επιστροφή του από την εξορία το 2021, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Με τις προηγούμενες καταδίκες του, συνολικά θα πρέπει να εκτίσει δωδεκάμισι χρόνια φυλάκισης, όπως διευκρίνισε ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση.

Ο Σαακασβίλι, που είχε καταδικασθεί ερήμην το 2018 για κατάχρηση εξουσίας, νοσηλεύεται από το 2022 στη φυλακή του Τμπιλίσι, μετά από απεργία πείνας που διήρκεσε 50 ημέρες.

Παρά τη φυλάκισή του, ο Σαακασβίλι παραμένει μια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Γεωργία, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση για αυταρχική παρέκκλιση και προσέγγιση προς τη Μόσχα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει τη μεταφορά του στο Κίεβο.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και μιλάει πέντε γλώσσες, είχε έλθει στην εξουσία με την Επανάσταση των Ρόδων το 2003, απομακρύνοντας τις παλιές ελίτ που κληρονομήθηκαν από τη σοβιετική περίοδο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συρία: Ελλάδα Επιδιώκει Ανάκαμψη με Δημοκρατικές Αρχές

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρει την προσπάθεια της Ελλάδας για δημοκρατική μετάβαση στη Συρία και την προστασία των χριστιανών κοινοτήτων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη κατά της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου, με συγκρούσεις με την αστυνομία.

Κόναν Ο’Μπράιεν Επιστρέφει στα Όσκαρ μετά την Επιτυχημένη Παρουσίασή του

Ο βραβευμένος με Emmy σεναριογράφος, παραγωγός και κωμικός Κόναν Ο'Μπράιεν θα επιστρέψει στη σκηνή των Όσκαρ μετά την επιτυχημένη του παρουσίαση στη φετινή τελετή.

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θέματα ασφάλειας και τιμών ενέργειας

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θέματα ασφάλειας και τιμών ενέργειας, με έμφαση στο Σχέδιο Δράσης για τις Προσιτές Τιμές Ενέργειας και την ανάγκη για ενίσχυση των διασυνδέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά.