Απολύσεις στη Voice of America: Η επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Voice of America δέχονται απολύσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να τίθενται σε υποχρεωτική άδεια. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Φωνή της Αμερικής (Voice of America – VOA) δήλωσαν ότι έλαβαν χθες, Κυριακή, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο τους ενημερώνει ότι η σύμβασή τους θα λήξει στο τέλος του μηνός, την επομένη της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι τίθενται σε υποχρεωτική άδεια.

Η θέση σε υποχρεωτική άδεια του προσωπικού των ραδιοφωνικών σταθμών Voice of America (VOA), Radio Free Asia και άλλων δημόσιων μέσων ενημέρωσης γνωστοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών για τις οποίες έχει δεσμευθει ο Ντ. Τραμπ.

Από την Κυριακή, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που αποτελούν τον βασικό κορμό των μη αγγλόφωνων υπηρεσιών της VOA, έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους ενημερώνει ότι η σύμβασή τους θα λάβει τέλος στις 31 Μαρτίου, όπως δήλωσαν πολλοί από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί συμβασιούχοι της VOA δεν είναι Αμερικανοί πολίτες και κινδυνεύουν, για όσους από αυτούς έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ, να χάσουν τη βίζα τους.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι της VOA, που έχουν τεθεί και αυτοί σε υποχρεωτική άδεια, δεν έχουν λάβει από την πλευρά τους επιστολή απόλυσης προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Λάιαμ Σκοτ, δημοσιογράφος της VOA που έμαθε ότι θα απολυθεί στις 31 Μαρτίου, έγραψε στην πλατφόρμα X πως το κλείσιμο από την κυβέρνηση Τραμπ της VOA και άλλων παρόμοιων ΜΜΕ “εγγράφεται στις γενικότερες προσπάθειες διάλυσης (των υπηρεσιών) της κυβέρνησης”.

Ευρύτερα, η πρωτοβουλία αυτή “αποτελεί τμήμα της ευρύτερης επίθεσης της κυβέρνησης (Τραμπ) εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ”, πρόσθεσε. “Καλύπτω θέματα ελευθερίας του Τύπου πολλά χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δύο μήνες”.

Το Voice of America, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Radio Free Europe, που σχηματίστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το Radio Free Asia, που δημιουργήθηκε το 1996, έχουν σκοπό να μεταφέρουν “τη φωνή της Αμερικής” σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Ο Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα που κατατάσσει την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τα Παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης ( U.S. Agency for Global Media – USAGM), που απασχολούσε 3.384 εργαζομένους το 2023, μεταξύ των “άχρηστων στοιχείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.

Στο μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφσκι δήλωσε σήμερα πως η Τσεχία θέλει να συζητήσει το μέλλον του Radio Free Europe/Radio Liberty στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα.

“Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την πολιτική ετοιμότητα να κάνουμε κάτι, επομένως θα ζητήσω να γίνει αυτό σήμερα”, είπε ο Λιπάφκσι πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η USAGM σταμάτησε το Σαββατοκύριακο τη χρηματοδότηση του RFE/RL που εκπέμπει σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αλλού, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν.

Το Radio Free Europe/Radio Liberty, που έχει την έδρα του στην Πράγα, μεταδίδει ειδήσεις σε 23 χώρες όπου η ελευθερία του Τύπου θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται υπό απειλή. Ο διευθύνων σύμβουλός του Στέφεν Κάπους δήλωσε το Σάββατο πως το κλείσιμό του θα είναι ένα “μαζικό δώρο στους εχθρούς της Αμερικής”.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση του Radio Free Europe/Radio Liberty είναι μια εσωτερική απόφαση των ΗΠΑ που δεν αφορά πραγματικά τη Ρωσία.

Περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι στο Voice of America τέθηκαν σε αργία το Σάββατο ενώ η χρηματοδότηση για τις δύο ειδησεογραφικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που εκπέμπουν σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα τερματίστηκε μία ημέρα αφού ο Τραμπ διέταξε τη διακοπή της κυβερνητικής χρηματοδότησης της μητρικής υπηρεσίας του μέσου και άλλων έξι ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

“Λοιπόν, αυτά τα ΜΜΕ, στην πραγματικότητα, δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν δημοφιλή και μεγάλης ακροαματικότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία, άρα αυτό δεν μας αφορά στ’ αλήθεια, όμως πρόκειται για μια εσωτερική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Οκτώ τραυματίες από φωτιά σε νυχτερινό κέντρο

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τη φωτιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Βόρεια Μακεδονία, με τρεις εκ των τραυματιών να είναι ανήλικοι. Η κατάστασή τους είναι σοβαρή και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και τις Προκλήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης

Συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής και τις αναγκαίες πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν. Συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου "Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων".

Δωρήτριες Χώρες Δεσμεύονται να Χορηγήσουν Βοήθεια 5,8 Δισ. Ευρώ στη Συρία

Οι δωρήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να χορηγήσουν συνολικό ποσό 5,8 δισεκ. ευρώ στη Συρία, με την έλλειψη συνεισφοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάζει το τελικό ποσό.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μιλάει για την Εθνική Ελλάδας και τους νέους παίκτες

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξετάζει την προοπτική άνοδου της Εθνικής Ελλάδας στη League A του Nations League και τη σημασία των νέων παικτών στην ομάδα.