Οικονομία: Σχέδια για Μειώσεις Φόρων και Απορρόφηση Κονδυλίων

Διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, περαιτέρω μειώσεις φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη διετία.

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τοποθέτηση του Κυρ. Πιερρακάκη στο τιμόνι της οικονομίας, δεν αλλάζει τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία θα εξακολουθήσει να βασίζεται στην ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και στη μεγάλη ευκαιρία που αποτελούν για τη χώρα τα 36 δισ. ευρώ του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του ένα κρίσιμο εξάμηνο κατά το οποίο θα πρέπει να εκπληρωθούν δεκάδες ορόσημα και στόχοι προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση επιπλέον πόρων που υπερβαίνουν τα 9 δισ ευρώ και αφορούν την 6η και 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο προμηνύει υπέρβαση και του εφετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργώντας τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τις περαιτέρω μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Βάση των δεδομένων αυτών η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την ατζέντα των νέων φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία περιλαμβάνονται:

  • Η εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές που θα οδηγούν σε ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 40-50.000 ευρώ. Πρόκειται για εισοδήματα που οριοθετούν τη μεσαία τάξη.
  • Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Η περαιτέρω μείωση των εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πέραν της προγραμματισμένης μείωσης κατά 0,5% που έχει ανακοινωθεί για το 2027.

Εξετάζονται ακόμη παρεμβάσεις πρόσθετες παρεμβάσεις για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και για μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση: Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές που θα υποστηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία.

Νέος Πρόεδρος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος εξελέγη ως ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναλαμβάνοντας την ηγεσία σε μια περίοδο ανανέωσης και ανάπτυξης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στέκεται δίπλα σε άρρωστους αδελφούς και απευθύνει μήνυμα ελπίδας

Ο Πάπας Φραγκίσκος στέκεται δίπλα σε άρρωστους αδελφούς και απευθύνει μήνυμα ελπίδας στους πιστούς, ευχαριστεί για τις προσευχές και αναγνωρίζει τη φροντίδα των γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι.

Υπουργός Εξωτερικών στη Βρυξέλλες για σημαντικές συναντήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για σημαντικές συναντήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς και για τη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία.