Ουκρανία: Ζελένσκι – Ρωσία – Σούμι – Κουρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούν να μάχονται τους Ρώσους και τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ και ότι δεν κινδυνεύουν με περικύκλωση, ωστόσο ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα ρωσική επίθεση στην επαρχία Σούμι.

Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Παρασκευή ότι χιλιάδες Ουκρανοί είναι “εντελώς περικυκλωμένοι”.

Στην ανάρτησή του σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αφού ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι στρατιώτες στο Κουρσκ δεν είναι περικυκλωμένοι. Σημείωσε όμως ότι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα της επαρχίας Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία. “Αυτό δείχνει την πρόθεση (των Ρώσων) να επιτεθούν στην περιοχή του Σούμι. Το γνωρίζουμε, θα το αντιμετωπίσουμε. Θ ήθελα όλοι οι εταίροι μας να καταλάβουν τι ακριβώς σχεδιάζει ο Πούτιν, για ποι πράγματα προετοιμάζεται και τι θα αγνοήσει”, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Πέμπτη ότι στηρίζει “κατ’ αρχήν”, την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για 30 ημέρες, αλλά τόνισε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

“Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων δείχνει ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να αγνοεί τη διπλωματία”, είπε ο Ζελένσκι. “Είναι σαφές ότι η Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο”.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχει “σταθεροποιηθεί” και ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε με επιτυχία στις μάχες έναν νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται στην Ουκρανία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα: Αντικείμενο η Μεγάλη Απεργία στα Τέμπη

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναλύει στην ομιλία του τη σημασία της μεγαλύτερης απεργίας στα Τέμπη και την αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη: Τραμπ απειλεί Χούθι και Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω της Truth Social επιδρομές κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, απειλώντας με αντίποινα αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις.

Η Εθνική Χάντμπολ Ανδρών ηττήθηκε από την Ισλανδία στο Ρέικιαβικ

Η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών υπέστη ήττα από την Ισλανδία με 33-21 στο Ρέικιαβικ, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2026. Οι Ισλανδοί εξασφάλισαν την πρόκριση στην τελική φάση με την τέταρτη συνεχόμενη νίκη τους.

Η Λειψία “ζωντανή” στο Champions League με νίκη επί της Ντόρτμουντ

Η Λειψία παραμένει "ζωντανή" στο Champions League μετά τη νίκη επί της Ντόρτμουντ, ενώ η Γκλάντμπαχ πετυχαίνει εμφατικό διπλό στην έδρα της Βέρντερ Βρέμης με χατ τρικ του Πλεά.