Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αναφέρει ότι η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και των μεξικανικών αρχών έχει βελτιωθεί, παράγοντας απτά αποτελέσματα στον τομέα του μεταναστευτικού. Ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτείται επιπλέον εργασία για τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ χρησιμοποίησε την απειλή δασμών ως μέσο πίεσης προς το Μεξικό, τον κύριο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των δύο χωρών.
Στη συνέντευξή του στο Fox News, ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε: «Παρατηρούμε από τις μεξικανικές αρχές ένα επίπεδο συνεργασίας που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.»
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισημαίνει πως, παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, η διακίνηση ναρκωτικών παραμένει ακόμη ανησυχητικά υψηλή.