Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι συμφώνησαν σε σημαντική μεταρρύθμιση του “φρένου χρέους”, επιτρέποντας δανεισμό για εκσυγχρονισμό υποδομών και εξοπλισμό ενόπλων δυνάμεων. Προβλέπεται επένδυση 100 δισ. ευρώ σε πολιτικές για το κλίμα.
Ο δανεισμός αφορά 400 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και 500 δισ. ευρώ για υποδομές, με απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Η έγκριση απαιτεί πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο, που δε διαθέτουν τα κόμματα του συνασπισμού.
Ο CDU και το SPD επιδιώκουν την ψήφιση πριν τη λήξη της θητείας της Βουλής, αντιμετωπίζοντας αντίθετες απόψεις Αριστεράς και AfD. Οι Πράσινοι εκφράζουν ικανοποίηση για την προστασία του κλίματος από τα χρήματα των υποδομών.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag συνεδριάζει απόψε, με το νομοσχέδιο να ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη, ενώ αναμένεται απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για τυχόν έκτακτη σύγκλιση.
Ο Φρίντριχ Μερτς του CDU εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία, ενώ ο Λαρς Κλινγκμπάιλ του SPD υποστηρίζει την ανάκαμψη της Γερμανίας μέσω του χρηματοδοτικού πακέτου.