Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει και ότι υπάρχει κινητικότητα μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, προσθέτοντας: «Ας δούμε τι θα προκύψει από αυτό».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνάντησης των G7 στον Καναδά.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου να σωθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, ανταποκρινόμενος σε ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει: «Ζήτησα μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο Πούτιν να σωθούν οι ζωές τους. Αυτό θα ήταν μια φρικτή σφαγή, μια σφαγή που δεν έχει ξανασυμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ο Πούτιν κάλεσε τις ουκρανικές Αρχές να διατάξουν την παράδοση των στρατιωτών τους, υπογραμμίζοντας ότι αν παραδοθούν, η Ρωσία εγγυάται ότι οι ζωές τους θα σωθούν.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως είχε επικοινωνία με τον Πούτιν την Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στη συνάντηση του Στιβ Γουίτκοφ με τον Ρώσο ομόλογό του, την οποία είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Τραμπ τόνισε πως ζήτησε από τον Πούτιν να μην επιτεθούν οι Ρώσοι στρατιώτες σε Ουκρανούς που έχουν περικυκλωθεί από τον ρωσικό στρατό. «Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, και υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να τελειώσει επιτέλους. Αλλά αυτή τη στιγμή, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες είναι τελείως περικυκλωμένοι σε πολύ άσχημη και ευπαθή θέση. Ζήτησα έντονα από τον Πρόεδρο Πούτιν να γλιτώσουν τις ζωές τους» ανέφερε ο Τραμπ.
Την ίδια ώρα, το Κίεβο διέψευσε τα περί περικύκλωσης των στρατευμάτων του στο Κουρσκ. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μονάδες αποσύρθηκαν σε «πιο ευνοϊκές» θέσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης. Το γενικό επιτελείο υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί υποτιθέμενης περικύκλωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κατασκευάζονται από τη ρωσική πλευρά.
Η κατάσταση δεν παρουσίασε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στην επιχειρησιακή ζώνη της ουκρανικής στρατιωτικής ομάδας. Ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ανασύνταξη και αποκρούουν τις επιθέσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό. Από τις πρώτες ώρες της ημέρας έχουν σημειωθεί 13 συγκρούσεις στην περιοχή του Κουρσκ, με το Κίεβο να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή περικύκλωσης των μονάδων μας».