Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ αμφισβήτησε σήμερα την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι χρειάζεται επεξεργασία και να λάβει υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, το έγγραφο παρουσιάζει μια βιαστική προσέγγιση και απαιτεί περαιτέρω σκέψη από την πλευρά της Ρωσίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η πρόταση δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη θέση της Ρωσίας στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην Ουκρανία, όπως προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα ωφελούσε απλώς τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να προσφέρει κάτι στη Ρωσία.
Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως δηλώσει ότι επικοινώνησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ για να εκθέσει τη θέση της Ρωσίας επί του θέματος της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.