Η Κρουαζιέρα στην Ελλάδα: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Μετάβαση

Η διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου, ασφαλούς και ποιοτικού προϊόντος για την κρουαζιέρα, βρέθηκε στο επίκεντρο της 4ης Ευρωπαϊκής Συνόδου της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA (Cruise Lines International Association) που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ.

«Η κρουαζιέρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλουμε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και επιδιώκουμε την ποιοτική αναβάθμισή της» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της χώρας μας με φορείς της κρουαζιέρας, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε πως θα είναι διαρκής και ουσιαστική, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας είναι το κλειδί για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και από κοινού δράσεις. Στηρίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο κάθε είδους πρωτοβουλία που επενδύει σε έργα τα οποία θα επιταχύνουν την μετάβαση σε ένα πιο “πράσινο” και πιο βιώσιμο μέλλον, καταθέτοντας πάντα ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν τη Σαντορίνη μετά τη σεισμική ακολουθία, σημείωσε ότι το νησί μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός και αυτό το καλοκαίρι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με την ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας στρατηγικής για την απο-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας όσον αφορά την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας 100 μέτρων. Οι λιμενικές υποδομές πάνε μαζί με την πράσινη μετάβαση. Η απο-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μεμονωμένα. Γι’ αυτό, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται όχι μόνο στην υποστήριξη εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών πρόωσης, αλλά και στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, διασφαλίζοντας ότι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική τροφοδοσία από την ξηρά (OPS) και να διευκολύνουν πιο “πράσινες” λειτουργίες» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, δε, στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και σχεδιάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και θα προβεί σε εκτεταμένες επενδύσεις στα έργα διασύνδεσης δικτύων και στα έργα που αφορούν στην υποδομή ηλεκτροδότησης.

«Αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, τα οποία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για τις κρουαζιέρες», πρόσθεσε.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αναβολή συζήτησης ακυρώσεων φορολογικού νόμου από το ΣτΕ

Η συζήτηση των αιτήσεων ακυρώσεως κατά του νέου φορολογικού νόμου, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναβλήθηκε για την 28η Μαρτίου 2025, μετά από αίτημα όλων των προσφευγόντων φορέων στο ΣτΕ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει δικηγορικοί σύλλογοι και άλλοι επιστήμονες και επαγγελματικοί φορείς που στρέφονται κατά της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή προσδιορίζεται ο φόρος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Παράλληλα, έξω από το ΣτΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, κ.λπ. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει κηρύξει καθολική αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους.

Ανασχηματισμός στη Νέα Δημοκρατία: Τα διλήμματα των επόμενων εκλογών

Ο ανασχηματισμός στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί διλήμματα για τις επόμενες εκλογές, με τους πολιτικούς να ανταλλάσσουν επικρίσεις και υποσχέσεις για αλλαγές στη χώρα.

Ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ορκωμοσία και πρώτο υπουργικό συμβούλιο προγραμματισμένα για αύριο.

Συνομιλίες σε Υψηλό Επίπεδο για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα

Συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ιράν, Κίνας και Ρωσίας ξεκίνησαν στο Πεκίνο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με ελπίδα για αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.