Επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης χωρίς τα έργα που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή

Η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» θα επαναλειτουργήσει χωρίς τα τέσσερα έργα του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία βανδαλίστηκαν τη Δευτέρα από τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος τα χαρακτήρισε «βλάσφημα». Η βίαιη απομάκρυνση των έργων προκάλεσε την αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας της τέχνης.

Το μόνο έργο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που θα παραμείνει στην έκθεση είναι η βίντεο – εγκατάσταση με το «Καρουζέλ», το οποίο προβάλλεται στην αίθουσα όπου βρίσκονταν τα άλλα έργα του, τα οποία είχαν και κοσμήσει την πρόσοψη του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, θα εξηγήσει το σκεπτικό της απομάκρυνσης των έργων κατά τη διάρκεια ξενάγησης που θα πραγματοποιήσει για τους πολιτιστικούς συντάκτες. Στην επίσημη ανακοίνωση του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, καταδικάζεται η πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση μετά το περιστατικό, αν και είχε προηγηθεί απάντηση σε επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου σχετικά με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα βανδαλισμένα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη απεικόνιζαν θρησκευτικά πρόσωπα με έναν παράδοξο τρόπο, συνδέοντας την θεματολογία της έκθεσης με την εικαστική δημιουργία του Φρανθίσκο Γκόγια. Στην έκθεση συμμετείχαν δέκα Έλληνες εικαστικοί, μεταξύ των οποίων οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης και Σίλεια Δασκοπούλου.

Μετά την πράξη του, ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς η πράξη του χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συμφωνία Υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ και Ουκρανίας για Ανασυγκρότηση και Ορυκτά

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα των φυσικών πόρων και την ανασυγκρότηση της χώρας μετά την κρίση.

Αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες των Game 5 στη Euroleague

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες των Game 5 των πλέι οφ της Euroleague, με τις αναμετρήσεις να κρίνουν ποιες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για το Final Four.

Επικό θρίλερ στη Βαρκελώνη: Μπαρτσελόνα και Ίντερ ισοπαλία 3-3

Σε ένα από τα πιο αξέχαστα ματς του Champions League, Μπαρτσελόνα και Ίντερ έμειναν ισόπαλες 3-3 στον πρώτο ημιτελικό, υπόσχοντας έναν ακόμα αγώνα θρίλερ στο Μιλάνο.

Επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σητεία Λασιθίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σητεία Λασιθίου, που ξέσπασε στην περιοχή Πετράς το βράδυ της Τετάρτης 30-4-2025. Οι φλόγες ξεκίνησαν από περιοχή με καλάμια, με 32 πυροσβέστες και ομάδα ΕΜΟΔΕ να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.