Μετά από τρία χρόνια πολέμου, φαίνεται ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την ειρηνική λύση στην Ουκρανία. Ωστόσο, το σχέδιο που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κίεβο για μια αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών φαίνεται δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα που δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία τόνισε αυτή τη θέση.
Από την πλευρά του, το Κίεβο έχει δεσμευτεί να κάνει παραχωρήσεις και να ακολουθήσει το αμερικανικό σχέδιο, με την κατάπαυση του πυρός να αποτελεί το πρώτο βήμα. Παρόλα αυτά, έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα παραλάβει τουλάχιστον τα όπλα που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Η Ουκρανία αναμένει άμεση βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είχε «παγώσει» από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι. Αυτή η κατάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα ως επιχείρημα για να καθυστερήσει ή να αποδυναμώσει τις αμερικανικές προσπάθειες.
Στρατιωτικά, η Ουκρανία διαθέτει περιορισμένα αποθέματα για τα συστήματα Patriot και HIMARS, γεγονός που ανησυχεί τη Μόσχα, καθώς δεν επιθυμεί να παραταθεί η κατάσταση σε μήνες. Το κύριο πρόβλημα για την Ουκρανία είναι η έλλειψη πυρομαχικών για την αεράμυνα στα αστικά κέντρα και τις ενεργειακές υποδομές.
Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι δύσκολο να παραχθούν ή να αντικατασταθούν από την Ευρώπη, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Η Μόσχα, ωστόσο, έχει την ευκαιρία να κινηθεί προς τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η αμερικανική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.
Εάν η Ρωσία επιμείνει στις θέσεις της και απαιτήσει διαφορετικούς όρους για την κατάπαυση του πυρός, θα διακινδυνεύσει μία ακόμη κίνηση υψηλού ρίσκου.