Μια πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής το Μassachusetts Institute of Technology (MIT), αποκαλύπτει την ευχάριστη είδηση ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική φαίνεται να επουλώνεται. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Η μελέτη, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, αποτελεί την πρώτη που με υψηλή στατιστική βεβαιότητα επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη του όζοντος οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιβλαβών ουσιών. Η καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών και Χημείας, Σούζαν Σόλομον, εκφράζει τη χαρά της για την ανάκαμψη του όζοντος, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Το όζον αποτελεί ένα φυσικό αέριο που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Η ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική το 1985 οδήγησε σε παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των χλωροφθορανθράκων (CFCs) και άλλων επιβλαβών ουσιών.
Η νέα μελέτη του MIT χρησιμοποίησε προσομοιώσεις ατμόσφαιρας και δορυφορικές παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει την ανάκαμψη του όζοντος στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σύντομα η τρύπα του όζοντος θα εξαφανιστεί εντελώς, αποτελώντας ένα θετικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.