Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή μπανάνας σε πολλές χώρες, μείωνοντας τις περιοχές καλλιέργειας και αυξάνοντας την έκθεση των εργαζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες. Αυτό αναδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Food” με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να αναλύσουν την παραγωγή μπανανών σε υψηλή ανάλυση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, προβλέποντας ότι χώρες όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα θα επηρεαστούν αρνητικά περισσότερο. Ωστόσο, το Εκουαδόρ και τμήματα της Βραζιλίας παραμένουν σημαντικοί παραγωγοί λόγω μικρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη επισημαίνει ότι έως το 2080, πολλές περιοχές σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στην παραγωγή μπανάνας λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές προτείνουν στρατηγικές προσαρμογής, όπως η επέκταση των υποδομών άρδευσης και η υποστήριξη των παραγωγών για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική παραγωγή μπανάνας.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματικότητα που απαιτεί στρατηγικές παρέμβασης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής μπανάνας και την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο.