Στην δυτική Αυστραλία, ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin εντόπισαν τον παλαιότερο γνωστό κρατήρα πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη, που χρονολογείται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Nature Communications”.
Η ομάδα ερευνητών εξέτασε τα στρώματα πετρωμάτων στην περιοχή “North Pole Dome”, ανακαλύπτοντας στοιχεία μιας μεγάλης πρόσκρουσης μετεωρίτη που συνέβη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Η νέα ανακάλυψη αμφισβητεί τις προηγούμενες υποθέσεις για την αρχαία ιστορία της Γης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την κατανόηση του πλανήτη μας.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον κρατήρα πρόσκρουσης μέσω των χαρακτηριστικών σχηματισμών πετρωμάτων που δημιουργούνται μετά από μια έντονη πρόσκρουση μετεωρίτη. Η πρόσκρουση αυτή εκτιμάται ότι συνέβη με ταχύτητα άνω των 36.000 χιλιομέτρων την ώρα, δημιουργώντας έναν κρατήρα με πλάτος άνω των 100 χιλιομέτρων.
Η ανακάλυψη αυτή φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο οι μετεωρίτες επηρέασαν το πρώιμο περιβάλλον της Γης, ενώ αναθεωρεί την κατανόησή μας για τον σχηματισμό του φλοιού της Γης, προσφέροντας νέες ερμηνείες για τη διαμόρφωση του πλανήτη μας.