Σεισμός στη Σαντορίνη: Αποκαλύψεις για αυθαιρεσίες στα νησιά

Ο σεισμός της Σαντορίνης αποκάλυψε σοβαρές ατασθαλίες στην Καλντέρα, τις παραλείψεις στη Μήλο και την ανομία στη Μύκονο, που αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά λόγω της πολυάριθμης αδράνειας του κράτους να επιβάλει κανόνες και να ελέγξει τις παρανομίες.

Η κατάσταση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, η οποία είναι ήδη περίπλοκη, επιδεινώνεται από την έλλειψη ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση, την οποία είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός πριν από μήνες. Παράλληλα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) έχουν προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στον τομέα της οικοδομής.

Η οικοδομική δραστηριότητα έχει παγώσει εδώ και μήνες και αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου το ΥΠΕΝ καθορίσει το νέο πλαίσιο για τις άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα με τα μπόνους του ΝΟΚ.

Περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης σε Μύκονο και Σαντορίνη, παρατηρείται ότι τουριστικά και οικιστικά συγκροτήματα συνεχίζουν να χτίζονται, ακόμα και όταν εκκρεμεί η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και τζακούζι κατασκευάζονται στην Καλντέρα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, ενώ τα ρέματα μπαζώνονται χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν νόμιμες άδειες, όπως στην περίπτωση του Σαρακήνικου στη Μήλο, η Πολεοδομία επέτρεψε την ανέγερση κτισμάτων σε περιοχές με σπάνιο γεωλογικό ενδιαφέρον, δείχνοντας την ανυπαρξία του κράτους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η αντίδραση του ΥΠΕΝ ήρθε με καθυστέρηση, ενώ οι πολίτες αντέτειναν τις αυθαιρεσίες με μαζικές κινητοποιήσεις.

Οι πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας δείχνουν ότι η έλλειψη πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού έχει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό έχει επιφέρει πιέσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον και αβεβαιότητα στις επενδύσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί από το 2017 και μετά.

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού είναι η αχίλλειος πτέρνα της διοίκησης, καθώς κανένα από τα πολεοδομικά σχέδια δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δόμηση. Το πρώτο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό δημοσιεύθηκε το 2009, αλλά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επενδύσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα, συντηρώντας την άναρχη δόμηση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέος MVP στη Euroleague: Ο Κέντρικ Ναν αναδείχθηκε ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν 2024-25

Ο Κέντρικ Ναν αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της Euroleague για την αγωνιστική περίοδο 2024-25, ξεπερνώντας τον Μάικ Τζέιμς. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τη διάκρισή του και την επίδοσή του στη σεζόν.

Θρήνος για τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για την τραγική είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό, τους ανθρώπους και την εκκλησία.

Η Μαύρη Επέτειος του 21ης Απριλίου: 58 Χρόνια μετά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας επισημαίνει τη σημασία της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος του 21ης Απριλίου και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Λειψυδρία στην Αττική: Αντιμέτωπη η ΕΥΔΑΠ με προκλήσεις

Η ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της λειψυδρίας στην Αττική και προγραμματίζει μέτρα για τη διαχείριση του νερού και την αναπροσαρμογή τιμολογίων.