Ο Μίχαλ Μάρτιν αναφέρει τη θέση της Ιρλανδίας σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή σε ειρηνευτική αποστολή

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν ανακοίνωσε τη θέση της Ιρλανδίας σχετικά με τη συμμετοχή σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ιδέα στρατιωτικής αποτροπής αλλά αναφέροντας την προθυμία για τήρηση της ειρήνης.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε χθες ότι η Ιρλανδία δεν θα στείλει στρατιωτικούς σε δύναμη αποτροπής στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοικτή στη συμμετοχή σε αποστολή τήρησης της ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια συνόδου στο Λίβερπουλ, ο Μάρτιν εξήγησε ότι η Ιρλανδία είναι ανοικτή σε ειρηνευτική αποστολή σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή έλεγχο των εχθροπραξιών, αλλά όχι σε δύναμη αποτροπής.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας εκφράζουν προθυμία να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία για επιτήρηση ενός πιθανού καταπαύσεως του πυρός, με τη στήριξη των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για τον ρόλο τους.

Η Ιρλανδία, που δεν είναι μέλος του NATO, έχει μικρό στρατό που συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, τηρώντας στρατιωτική ουδετερότητα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του μηχανισμού “triple lock”, που απαιτεί έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη ιρλανδών στρατιωτικών σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το ζήτημα ανάγεται σε πολιτικό επίπεδο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται στην κατάργηση του “triple lock” ως θεμέλιο της ιρλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας.

Πάνω από 400 πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόταση στον πρωθυπουργό Μάρτιν.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Ζελένσκι επιμένει στις λεπτομέρειες για εκεχειρία με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εκφράζει την υποστήριξή του για εκεχειρία με τη Ρωσία, επιμένοντας στη σημασία των λεπτομερειών και της διπλωματικής επικοινωνίας στις διαπραγματεύσεις.

Εκρηκτικές Δηλώσεις Υφυπουργού για την Υπόθεση Τεμπών

Ο υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις των κομμάτων εκπέμπουν μικροψυχία και αμηχανία, αποκαλώντας την προσπάθεια συγκάλυψης τραγικού δυστυχήματος ως πολιτικό σωσίβιο.

ΠΑΣΟΚ: Κριτική για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του δικαστή λόγω πρωτοβουλίας του κόμματος για προανακριτική επιτροπή, ενώ κριτικά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα.

Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για θράσος και ανικανότητα

Η αντιπολίτευση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της κυβέρνησης σε θέματα ερευνών και τουρκικών θέσεων, κατηγορώντας την για θράσος και ανικανότητα.