«Το να επιτραπεί στην Ελλάδα να διατηρήσει το ποιοτικό και στρατηγικό της πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην ιστορική επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα» δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής από τη Νεβάδα Ντίνα Τίτους κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Αμερικανίδα βουλευτής υπογράμμισε ότι η ισορροπία αυτή μπορεί να διαταραχθεί εάν η Τουρκία αποκτήσει τα μαχητικά F-35, προειδοποιώντας ότι αυτό θα αποβεί επιζήμιο, δεδομένου ότι οι αμφιλεγόμενες ενέργειες του προέδρου Ερντογάν παραβιάζουν την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Προάσπιση της Δημοκρατίας, Τζόναθαν Σάντζερ, προέβη σε έκκληση προς τους νομοθέτες να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, μέχρι η Άγκυρα να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ με τις πράξεις της.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση της συμμετοχής της Τουρκίας σε λαθρεμπόριο όπλων και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του στην επαναφορά της χώρας αυτής στο πρόγραμμα των F-35.
«Θα μου προκαλούσε ανησυχία εάν δίναμε τα F-35 σε αυτή την κυβέρνηση στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την επιθετική στάση της στην περιοχή και φοβάμαι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν πρέπει να την επαναφέρουμε στο πρόγραμμα. Ακόμη και εάν εγκαταλείψει τους S-400, θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος, πιθανώς για αρκετά χρόνια, που θα μείνει στον πάγο», ανέφερε.
Επισημαίνοντας το βάρος που φέρει η Ελλάδα στην περιοχή, υπογράμμισε την ανάγκη για αμερικανική υποστήριξη και συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Στη συζήτηση συμμετείχε και η πρώην υφυπουργός ‘Αμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας Σελέστ Γουαλάντερ, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας και της συνεργασίας για την επίλυση διεθνών ζητημάτων.