Αύξηση επιπέδων συναγερμού στην Ευρώπη από τον Εμανουέλ Μακρόν

Η ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εντάθηκε χθες, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε έτοιμος να επεκτείνει την πυρηνική προστασία της Γαλλίας στους Ευρωπαίους συμμάχους. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανέφερε ότι η απειλή πολέμου από τη Ρωσία είναι υπαρκτή, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η προσφορά της πυρηνικής ομπρέλας από τον Μακρόν βασίζεται στο γεγονός ότι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη με πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που και οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν αντίστοιχο οπλοστάσιο. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού της χώρας του, τονίζοντας ότι από το 1964 έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει τη στρατηγική συζήτηση για την προστασία μέσω της αποτροπής στους ευρωπαϊκούς συμμάχους, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις διαπραγματεύσεις για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι προτεραιότητα, με λιγότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, κάτι που είχε τονίσει ήδη από το 2020. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Μακρόν, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη στήριξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η πυρηνική αποτροπή μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία χρησιμοποιούν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κατά τη διάρκεια κρίσεων. Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σύμμαχοι, αλλά και την ανάγκη προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνάντησης για τους αρχηγούς του ευρωπαϊκού στρατού στο Παρίσι, με σκοπό τη συζήτηση ανάπτυξης ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να λαμβάνονται από ΗΠΑ ή Ρωσία.

Η νέα γεωπολιτική κατάσταση έχει κινητοποιήσει και τη Γερμανία, με τον Μακρόν να αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας με τους Γερμανούς και Βρετανούς για την επέκταση της πυρηνικής αποτροπής. Ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος καγκελάριος, έχει ήδη τονίσει τη σημασία αυτής της συνεργασίας.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συγκλονιστική κατάσταση στην Ουκρανία: Απελπισία και ανθρωπιστική κρίση

Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση, με επιθέσεις κατά αμάχων και τρομοκρατικές ενέργειες που προκαλούν ανθρωπιστική κρίση. Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις και ζητά ειρήνη και ασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ εργάζεται για λύσεις.

Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες

Η Ελλάδα παρέχει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες και την αμυντική βιομηχανία, εν μέσω προκλήσεων ασφαλείας.

Μελέτη: Περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Lancet HIV" προειδοποιεί ότι περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών στην καταπολέμηση της νόσου.

Κινητοποιήσεις στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση καλεί σε γενίκευση των διαδηλώσεων

Μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί τις διαδηλώσεις να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.