Το Μεξικό προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στο Σύνταγμά του, απαγορεύοντας την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, αλλά επιτρέποντας τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων δημητριακών. Η πρωτοβουλία αυτή, που υποστηρίχθηκε από την πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Κογκρέσο της χώρας.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν περιλαμβάνει αναφορά στις εισαγωγές, αλλά καθορίζει αυστηρούς κανόνες για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ενώ επιτρέπει τη σπορά δημητριακών βελτιωμένων, απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού με σύγχρονες βιοτεχνολογικές τεχνικές.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων στο εμπόριο, καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού. Το Μεξικό, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής καλαμποκιού στον κόσμο, αναζητά τρόπους να διατηρήσει την αυτάρκειά του στην παραγωγή τροφίμων.
Η εν λόγω αναθεώρηση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα τοπικά κοινοβούλια σε πολλές πολιτείες του Μεξικού, αλλά αναμένεται να περάσει με επιτυχία λόγω της υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος.