Ανακάμπτει η Τρύπα του Όζοντος στην Ανταρκτική, Σύμφωνα με νέα Μελέτη του MIT

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής το MIT, αναφέρει ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική “επουλώνεται”, ως άμεσο αποτέλεσμα των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Σύμφωνα με τη μελέτη που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, αυτή είναι η πρώτη που δείχνει με υψηλή στατιστική βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη του όζοντος οφείλεται κυρίως στη μείωση των ουσιών που το καταστρέφουν, αντί άλλων επιδραστικών παραγόντων όπως η φυσική μεταβλητότητα του καιρού ή οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών και Χημείας, Σούζαν Σόλομον, σχολιάζει πως “το συμπέρασμα είναι, με 95% βεβαιότητα, ότι ανακάμπτει. Κάτι που είναι καταπληκτικό και δείχνει ότι μπορούμε πραγματικά να λύσουμε περιβαλλοντικά προβλήματα”.

Το όζον είναι ένα φυσικό αέριο που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Η ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική το 1985 οδήγησε στη σύνταξη του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ με στόχο την κατάργηση των ουσιών που το καταστρέφουν. Η μείωση αυτών των ουσιών φαίνεται να οδηγεί σε ανάκαμψη του όζοντος.

Η νέα μελέτη του MIT χρησιμοποίησε ποσοτικές προσεγγίσεις για να ερευνήσει την αιτία της ανάκαμψης του όζοντος στην Ανταρκτική, προβλέποντας ότι σύντομα η τρύπα του όζοντος θα κλείσει οριστικά.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκληρή επίθεση εναντίον του υπουργού Επικρατείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, κατηγορώντας τον για υποκρισία και παραπλάνηση.

Πυρκαγιά σε Χαμηλή Βλάστηση στην Χριστούπολη Σπατών Αττικής

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Χριστούπολη Σπατών Αττικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ρεματιά με καλαμιές και δεν κινδυνεύουν κατοικίες. Επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα και εθελοντές. Υδροφόρες ΟΤΑ παρέχουν συνδρομή.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το ματς με την Παρτιζάν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκφράζει την προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον αγώνα με την Παρτιζάν, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου μιλά για την ανάγκη καθαρού μυαλού και συμπαγής άμυνα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης: 123 χρόνια θρύλου

Η Ρεάλ Μαδρίτης γιορτάζει τα 123 χρόνια ύπαρξής της, είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο με 26 κορυφαία Ευρωπαϊκά Κύπελλα και έχει κατακτήσει αμέτρητους τίτλους στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.