Αμνηστία: Καταγγελία για την Απάνθρωπη Χρήση Όπλων που Προκαλούν Ηλεκτροσόκ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί σήμερα να καταρτιστεί και να υιοθετηθεί παγκόσμια συνθήκη που θα πλαισιώνει τον έλεγχο όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, κρίνοντας ότι η έλλειψη ρύθμισης επιτρέπει την “κατάχρησή τους” από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε διεθνή κλίμακα.

Κράτη και εταιρείες κατασκευάζουν, προωθούν και πωλούν εξοπλισμό που προκαλεί ηλεκτροσόκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαπράττονται βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης”, καταγγέλλει η ΜΚΟ σε έκθεση της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Τα όπλα αυτά “πρέπει να απαγορευτούν αμέσως” και ειδικά τα πιστόλια που προκαλούν ηλεκτροσόκ, όπως τα τέιζερ, “πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών, βασισμένους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, επιχειρηματολογεί ο Πάτρικ Γουίλκεν, ερευνητής του τμήματος της Αμνηστίας που είναι εξειδικευμένο στα όπλα, στην ασφάλεια και στην επιβολή της τάξης.

Η οργάνωση αναφέρεται εκτενώς στη χρήση τέτοιων όπλων, όπως ρόπαλα και πιστόλια που προκαλούν παράλυση, από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών, διαφωνούντων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει.

Τα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ με άμεση επαφή μπορούν να προκαλούν ακραίο πόνο και, μακροπρόθεσμα, αναπηρία και ψυχολογικά προβλήματα”, υπογραμμίζει ο Πάτρικ Γουίλκεν. “Παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο”, συμπληρώνει.

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης στην “αυξανόμενη χρήση” όπλων του είδους που χρησιμοποιούνται από απόσταση και, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για “θεμιτούς” σκοπούς, για τη διατήρηση της τάξης, αλλά “συχνά” καταλήγουν να έχουν “κακή”, καταχρηστική χρήση.

Η Αμνηστία καταγγέλλει την “αδικαιολόγητη και μεροληπτική χρήση (τους) εναντίον ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού” και κρίνει πως πρέπει να απαγορευτεί η χρήση συστημάτων που προκαλούν ηλεκτροσόκ “εξ επαφής”.

Αναφέρεται σε διάφορα παραδείγματα, σε διάφορες χώρες.

Στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης με κεντρικό σύνθημα “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”, που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τον θάνατο υπό κράτηση της νεαρής Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών εξαιτίας “παραβίασης” των ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες, νεαρά αγόρια και κρατούμενοι υπέστησαν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα από στρατιωτικούς, αναφέρει.

Στη Λιθουανία, κρατούμενος από την υποσαχάρια Αφρική κατήγγειλε πως υπέστη “τρεις φορές” ηλεκτροσόκ με “πιστόλια Τέιζερ” από συνοριοφρουρούς, ενώ τον χτυπούσαν επίσης με ρόπαλα.

Στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2024, αστυνομικοί απαθανατίστηκαν σε βίντεο να “χρησιμοποιούν πιστόλι τέιζερ εξ επαφής στο πόδι μαύρου διαδηλωτή στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες και τον οποίο κράταγαν καθηλωμένο στο έδαφος τρεις αστυνομικοί”, αναφέρει η Αμνηστία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, κάπου 200 εταιρείες “κατασκευάζουν ή προωθούν” εξοπλισμούς που προκαλούν ηλεκτροσόκ εξ επαφής και προορίζονται για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Οι περισσότερες εδρεύουν στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στη Γαλλία, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συγκλονιστική κατάσταση στην Ουκρανία: Απελπισία και ανθρωπιστική κρίση

Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση, με επιθέσεις κατά αμάχων και τρομοκρατικές ενέργειες που προκαλούν ανθρωπιστική κρίση. Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις και ζητά ειρήνη και ασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ εργάζεται για λύσεις.

Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες

Η Ελλάδα παρέχει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες και την αμυντική βιομηχανία, εν μέσω προκλήσεων ασφαλείας.

Μελέτη: Περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Lancet HIV" προειδοποιεί ότι περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών στην καταπολέμηση της νόσου.

Κινητοποιήσεις στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση καλεί σε γενίκευση των διαδηλώσεων

Μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί τις διαδηλώσεις να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.