Πτώση για τα κόμματα και κέρδη για Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τα συλλαλητήρια αποτυπώνει πτώση για όλα τα κόμματα, με την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση να κερδίζουν έδαφος. Σημαντικό είναι ότι σχεδόν το 20% των πολιτών βρίσκεται στην κατηγορία των αναποφάσιστων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει την επιθυμία για πρόωρες εκλογές. Επτά στους δέκα πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το πρόσφατο δυστύχημα, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 8,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αντιμετωπίζει κυρίως τον «Κανένα» ως αντίπαλο στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πτώση στο 23,1% από 26,7% τον Ιανουάριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ μειώνεται στο 14,8% από 16,6%. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει σημαντική άνοδο στο 6,9% από 3,8%, ενώ η Ελληνική Λύση ανεβαίνει στο 9,2% από 7,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6%, το ΚΚΕ στο 7,9%, η Φωνή Λογικής στο 4,2%, και άλλα μικρότερα κόμματα καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά.

Σχετικά με τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, το 36,7% απαντά «Κανένας», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 24,9%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 8,8%, και οι υπόλοιποι πολιτικοί ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές μετά τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, το 52,5% απαντά θετικά. Επιπλέον, το 67,7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την λαϊκή νομιμοποίηση.

Αντίθετα, το 59,8% των πολιτών εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Το 71,9% πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 85% της αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 58,6% αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, και το 65,6% πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια δήλωσαν ότι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων κατά 64,1%, να ζητήσουν δικαιοσύνη 56,1%, και να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση 47,4%. Το 82,4% θεωρεί ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συγκλονιστική κατάσταση στην Ουκρανία: Απελπισία και ανθρωπιστική κρίση

Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση, με επιθέσεις κατά αμάχων και τρομοκρατικές ενέργειες που προκαλούν ανθρωπιστική κρίση. Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις και ζητά ειρήνη και ασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ εργάζεται για λύσεις.

Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες

Η Ελλάδα παρέχει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες και την αμυντική βιομηχανία, εν μέσω προκλήσεων ασφαλείας.

Μελέτη: Περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Lancet HIV" προειδοποιεί ότι περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών στην καταπολέμηση της νόσου.

Κινητοποιήσεις στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση καλεί σε γενίκευση των διαδηλώσεων

Μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί τις διαδηλώσεις να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.