«Ξεκινώντας, παρατηρώ ένα παράδοξο στην πρόταση δυσπιστίας που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Αντί να παρουσιαστεί στο τέλος της συνεδρίασης, όπως συνήθως, υποβλήθηκε στη μέση της συνεδρίασης, αφαιρώντας τη δυνατότητα απάντησης στον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Με 21 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, δεν έχω ξαναδεί παρόμοια περίπτωση πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.
«Κατανοώ τις δυσκολίες στην επικοινωνία. Η πρόταση υποβλήθηκε με τέτοιο ενθουσιασμό, που ακολουθήθηκε από σιωπή και συγκέντρωση μισού κόμματος κατά την ανακοίνωσή της. Υποθέτω ότι δεν ήταν απλά μια προανακοινωμένη πρόταση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρόκειται ουσιαστικά για δεύτερη πρόταση μομφής με παρόμοιο θέμα. «Πέρυσι είχαμε το ζήτημα της “μονταζιέρας” στη Βουλή», ανέφερε. «Σήμερα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συμμαχία πολλών κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. Μπορεί να κατανοηθεί αυτή η συνεργασία, αλλά η συμμετοχή σας, κύριε Ανδρουλάκη, με κάνει να αναρωτιέμαι για τις μελλοντικές προθέσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του κ. Βελλόπουλου θα ολοκληρώσει την ετερόκλητη αυτή συμμαχία. «Αναρωτιέμαι αν αυτή η συνεργασία αποτελεί προετοιμασία για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες ή φιλοδοξίες», υπογράμμισε.
«Η αυτοδιάθεσή σας είναι εμφανής. Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού χωρίς προτάσεις», επεσήμανε.
«Η πρόταση είναι να φύγουμε. Ενδιαφέρουσα πρόταση, κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ πήρε 41% και εσείς μόνο 3%. Θα κριθεί στη Βουλή και στις εθνικές εκλογές του 2027».
Αναφέροντας την κυβέρνηση, είπε ότι «κάθε πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη. Είναι ευκαιρία για πλήρη συζήτηση».
«Την Παρασκευή βράδυ, θα διαπιστωθεί η αρραγής κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Το προηγούμενο που δημιουργήσατε είναι πολύ ενδιαφέρον και θα το αναλύσουμε πολιτικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης».
Κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση ζητά να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως. Δεν περιμένουμε. Στις 19.00 ας ξεκινήσουμε».