Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Food” αναδεικνύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω της υπερθέρμανσης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία εξέτασαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία σε 30 είδη τροφίμων παγκοσμίως.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους είναι περισσότερο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης σε σχέση με τις περιοχές μεσαίου και υψηλού πλάτους. Αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται, μέχρι και το ήμισυ της παραγωγής σε περιοχές με χαμηλό γεωγραφικό πλάτος μπορεί να κινδυνεύσει.
Επιπλέον, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης για βασικές καλλιέργειες όπως ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια ενεργειακή πρόσληψη τροφής. Ειδικά οι περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη περιοχή, με σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής να κινδυνεύουν από υπερθέρμανση.
Ωστόσο, οι περιοχές μεσαίου και υψηλού γεωγραφικού πλάτους φαίνεται να διατηρούν την παραγωγικότητά τους, με τη δυνατότητα αύξησης της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές. Η μελέτη προβλέπει ότι ορισμένες καλλιέργειες, όπως τα εύκρατα φρούτα, μπορεί να επεκταθούν σε πιο βορειότερες περιοχές.