Επικεντρωμένος στην ειρήνη: Αντιδράσεις στην αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παραμένει “επικεντρωμένος” στην ειρήνη στην Ουκρανία και δεν θα επιτρέψει να “του αποσπάσουν την προσοχή οι ανακοινώσεις”, δήλωσε σήμερα στο BBC το νούμερο δύο της βρετανικής κυβέρνησης Αντζελα Ράινερ, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

“Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον παλαιότερο και ισχυρότερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και με την Ουκρανία”, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον είναι “θέμα του Αμερικανού προέδρου” Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε το Εργατικό Κόμμα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση “είναι επικεντρωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας”.

Η ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Κέμι Μπάντενοχ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον “βαθιά ανησυχητική”. “Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστούν πολύ πιο γρήγορα εάν θέλουμε να δώσουμε στην Ουκρανία κάτι παραπάνω από θερμά λόγια υποστήριξης”, έγραψε.

“Πρέπει να εργαστούμε για να κρατήσουμε την Αμερική μαζί μας”, πρόσθεσε η Κέμι Μπάντενοχ.

Νωρίτερα, το Λονδίνο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση μιας ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανία και είπε ότι συνεργάζεται με τους συμμάχους του μετά την παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στη διασφάλιση μια ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανία και συνεργαζόμαστε με βασικούς συμμάχους μας για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι προς το συμφέρον μας”, ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε σχετικά ότι αυτή η απόφαση του Τραμπ υπογραμμίζει την ανάγκη της Ευρώπης να αλλάξει πολιτική και να ενισχύσει τις οικονομικές και στρατιωτικές της δυνατότητες για την ασφάλειά της.

“Αυτό απαιτεί την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα. Η εγγύηση της ασφάλειάς μας σημαίνει επίσης την αύξηση της υποστήριξής μας για την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιτύχει η επιθετική πολιτική της Ρωσίας, που μας απειλεί όλους”, ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε χθες Δευτέρα “την αναστολή” της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, αφού επέκρινε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι ασεβής και αγνώμων προς την Ουάσινγκτον για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στη χώρα του.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ντοκιμαντέρ “Octopus!”: Ένα Ταξίδι στα Βάθη του Ειρηνικού

Το ειδικό ντοκιμαντέρ "Octopus!" που παρήγγειλε η Amazon Prime Video, αποκαλύπτει τη ζωή του γιγάντιου χταποδιού του Ειρηνικού και τις σχέσεις με τους ανθρώπους που το μελετούν.

Παραίτηση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας λόγω υπόθεσης Τεμπών

Παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω πολιτικής ευθιξίας και ποινικής δίωξης για την υπόθεση των Τεμπών.

Κυριάκος Βελόπουλος: “Συγκάλυψη στα Τέμπη, πολιτική τυμβωρυχία και ανάγκη εκλογών”

Ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλάει για συγκάλυψη στα Τέμπη, πολιτική τυμβωρυχία και την ανάγκη εκλογών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Συλλήψεις στα Σεπόλια για ναρκωτικά

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Σεπόλια για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών εξωτερικά σχολικού συγκροτήματος.