Εμπορικός πόλεμος Καναδά-ΗΠΑ: Η αντίδραση του Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις καναδικές εισαγωγές.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν εμπορικό πόλεμο στον Καναδά, τον πιο στενό τους σύμμαχο και φίλο», ανέφερε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα. «Ταυτόχρονα, προσπαθούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία, κατευνάζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν ψεύτη και δολοφόνο δικτάτορα. Βρείτε τη λογική σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Καναδοί είναι λογικοί και ευγενικοί, αλλά δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τη χώρα και την ευημερία τους. Ο Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 10% σε καναδικά ενεργειακά προϊόντα, μετά τη λήξη 30ήμερης αναστολής των μέτρων.

Αντιδρώντας, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε δασμούς 25% σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 30 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων. Εάν οι αμερικανικοί δασμοί παραμείνουν, σε 21 ημέρες ο Καναδάς θα επιβάλει δασμούς 25% σε επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 124 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο Τριντό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δασμούς 25% σε μια ποικιλία αμερικανικών προϊόντων, όπως τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά, χαρτί υγείας, είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, καπνό και ξυλεία.

«Δεν συνηθίζω να συμφωνώ με τη Wall Street Journal, αλλά Ντόναλντ, παρόλο που είσαι πολύ έξυπνος τύπος, αυτό που έκανες ήταν ανόητο», δήλωσε ο Τριντό.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Καναδό πρωθυπουργό σχετικά με τους δασμούς, αναφερόμενος σε αυτόν ως “κυβερνήτη” Τριντό, όπως θα ήταν ο τίτλος του αν ο Καναδάς γινόταν Πολιτεία των ΗΠΑ. «Παρακαλώ, εξηγήστε στον κυβερνήτη Τριντό του Καναδά ότι όταν θέτει αντεκδικητικούς δασμούς στις ΗΠΑ, οι ανταποδοτικοί δασμοί μας θα αυξάνονται κατά το ίδιο ποσό», έγραψε σε ανάρτησή του.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέες ανακοινώσεις για δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία από τον πρόεδρο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα για δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές και σημαντικές κινήσεις στις μετοχές των εταιριών.

Η Αργεντινή συντρίβει τη Βραζιλία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

Η Βραζιλία υποκλίθηκε στην Αργεντινή σε αγώνα προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, με τον Ντοριβάλ τζούνιορ και τον Βινίσιους τζούνιορ να αντιμετωπίζουν πιέσεις για αλλαγές στην εθνική ομάδα.

Συμμετοχή Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραστένει στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία στο Παρίσι, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και προσφέροντας υποστήριξη στην περιοχή.

ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση και ενδιαφέροντα επενδυτών

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει την ανυπαρξία έργου της Κυβέρνησης και το ενδιαφέρον της Chevron για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.