Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει νέες πτυχές της δυναμικής του εσωτερικού πυρήνα της Γης, με σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της πλανήτη μας.
Ο ‘Ανθρωπος δεν έχει “επισκεφτεί” με κανένα μέσο τον εσωτερικό πυρήνα της Γης μέχρι σήμερα, αν και η σφαίρα αυτή αποκαλύπτει κάτι νέο στους επιστήμονες. Βάσει των γνώσεων μας, ο εσωτερικός πυρήνας είναι μία στερεή σφαίρα ακτίνας περίπου 1.220 χιλιομέτρων, κυρίως αποτελούμενη από σίδηρο και νικέλιο, που βρίσκεται στο κέντρο του πλανήτη μας, περιτριγυρισμένος από τον υγρό εξωτερικό πυρήνα. Κανείς μας δεν μπορεί να κάνει προς τα εκεί ένα “ταξίδι στο κέντρο της Γης”.
Με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 5.000 έως 6.000 ° C και πιέσεις που φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ατμόσφαιρες, ο εσωτερικός πυρήνας αποτελεί ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα που μπορούμε να δούμε! Η πρόσφατη ανακάλυψη της συμπεριφοράς του εσωτερικού πυρήνα, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Nature Geosciences”, αποκαλύπτει νέες πτυχές της δυναμικής του, με σημαντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να είναι ορατές ακόμα και σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μπαζιώτης.
Σεισμικά κύματα αποκάλυψαν κάτι κρίσιμο για την κατανόηση της εξέλιξης του εσωτερικού της Γης. Η έρευνα υπό την καθοδήγηση του John Vidale από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας βασίστηκε στην ανάλυση σεισμικών κυμάτων από ζεύγη σεισμών -«doublets»- που συνέβησαν στα Νησιά Νότιου Σάντουιτς της Ανταρκτικής. Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν αλλαγές τόσο στην ταχύτητα περιστροφής όσο και στο σχήμα του εσωτερικού πυρήνα, με σημαντικές επιπτώσεις για τη γεωλογική κατανόηση του πλανήτη μας.
Από γεωλογική σκοπιά, η ανακάλυψη αυτή είναι κρίσιμη για την κατανόηση της εξέλιξης του εσωτερικού της Γης. Ο εσωτερικός πυρήνας αναπτύσσεται κατά 0,5 χιλιοστά ετησίως μέσω της κρυστάλλωσης σιδήρου από τον εξωτερικό πυρήνα, διαδραματίζοντας θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία και διατήρηση του μαγνητικού πεδίου της Γης. Η ιξώδης παραμόρφωση συνδέεται με τη δυναμική του γεωδυναμό, επηρεάζοντας τη ροή θερμότητας από τον πυρήνα προς την επιφάνεια, με σημαντικές επιπτώσεις στην τεκτονική των πλακών και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η αλληλεπίδραση του εσωτερικού πυρήνα με τον εξωτερικό υγρό πυρήνα φαίνεται να διαταράσσει την επιφάνειά του, με πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα του γεωδυναμού και τις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη μας. Οι παρατηρήσεις αυτές ανοίγουν νέες προοπτικές για τη γεωλογική κατανόηση της Γης και την εξέλιξη της βιολογικής ζωής σε αυτήν.
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης αποδεικνύεται ότι δεν είναι σταθερός, αλλά αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα υπό συνεχείς αλλαγές, με σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της γεωλογίας και της πετρολογίας του πλανήτη μας.