Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να αντιδράσει έπειτα από την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ στο 20%.
Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε ότι η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν την απόφαση, δηλώνοντας ότι θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.
Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα επιβάλλοντας επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 20% στα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να ισορροπήσει το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, να μειώσει τους φόρους και να απαιτήσει τον σεβασμό από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για την ανεπαρκή δράση της στην καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης, μιας ουσίας που συνδέεται με χιλιάδες θανάτους Αμερικανών ετησίως, κατηγορώντας την για αδράνεια.
Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών φαίνεται να αυξάνεται, με τις αντιδράσεις και τις αντίποινες να δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σε κρίσιμο σημείο.