Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, μαζί με τον αντιπρόεδρό του, προχώρησαν σε μία απρόσμενη ταπείνωση ενός πρώην συμμάχου, παραβιάζοντας μία από τις θεμελιώδεις αρχές της δυτικής διπλωματίας: τον σεβασμό ακόμα και προς τους εχθρούς.
Αυτό που διαδραματίστηκε μπροστά στις κάμερες από το Οβάλ Γραφείο συνιστά μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα. Ουδέποτε στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί τέτοια συμπεριφορά από ισχυρούς ηγέτες απέναντι σε ορκισμένους εχθρούς.
Αν και η ιστορία έχει καταγράψει πολλές ταπεινώσεις, όπως αυτή του Χίτλερ προς τον Πετέν το 1940, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Τραμπ φαίνεται πιο προετοιμασμένος από ποτέ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του σε μια δημόσια και παγκόσμια μετάδοση. Ο αντιπρόεδρος Βανς, υπό την καθοδήγηση του Τραμπ, ενδέχεται να είχε σχεδιάσει αυτή την προσέγγιση, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ασυνήθιστη και απρόσμενη απρέπεια.
Η εκτροπή της Παρασκευής δεν πλήττει μόνο τους δύο αυτούς ηγέτες, αλλά έχει ευρύτερες συνέπειες για τη Δύση, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχαν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι σημαντικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Αν και ο Τραμπ δεν έθεσε σε κίνδυνο άμεσα τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η δήλωσή του, ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία, αποδεικνύει την απεμπλοκή του από την κρίση.
Για τον Τραμπ, η ειρήνη φαίνεται να σχετίζεται είτε με κέρδη από το Κίεβο είτε με την πλήρη απομάκρυνση από την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι, φεύγοντας από τις ΗΠΑ για το Λονδίνο, ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό, επισημαίνοντας την επιθυμία του για μια διαρκή ειρήνη, για την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται.