Η νηστεία στους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία τους, όπως δείχνουν μελέτες. Ωστόσο, οι οφέλη αυτά εξαφανίζονται γρήγορα μετά τη διακοπή της νηστείας, υπογραμμίζει ειδικός.
Η νηστεία είναι μια πρακτική αποχή από ορισμένα ή όλα τα τρόφιμα κατά συγκεκριμένες περιόδους, συνηθισμένη σε πολλές θρησκείες. Οι διατροφικοί περιορισμοί για τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς περιλαμβάνουν αποχή από κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο κατά συγκεκριμένες ημέρες, όπως τις Τετάρτες και Παρασκευές, καθώς και κατά τη διάρκεια της νηστείας της Γέννησης, της Σαρακοστής και πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, με μειωμένο σωματικό βάρος, ευνοϊκές αλλαγές στα λιπίδια του ορού και αυξημένη αντιοξειδωτική κατάσταση. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτικών ινών και κορεσμένων λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της νηστείας συνδέεται με τη βελτίωση των δεικτών καρδιομεταβολικού κινδύνου.
Ωστόσο, η διατήρηση μιας φυτικής διατροφής μακροπρόθεσμα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των οφελών στην υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας εξαφανίζονται γρήγορα μετά τη διακοπή της, υπογραμμίζει ειδικός στον τομέα.