Στάρμερ: Λονδίνο και Παρίσι εργάζονται για τερματισμό μαχών στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού “πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών” μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας συνόδου για την Ουκρανία.

Ο Στάρμερ υποδέχεται σήμερα στο Λονδίνο περίπου 15 ηγέτες συμμαχικών χωρών του Κιέβου για μια σύνοδο θέμα της οποίας θα είναι η ασφάλεια και η Ουκρανία, αλλά και οι εγγυήσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη στο Κίεβο με στόχο τον τερματισμό των μαχών.

Έπειτα από συνομιλίες που είχε ο Στάρμερ με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν “συμφωνήσαμε η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνεργαστούν με την Ουκρανία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ”, επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί “βιώσιμη ειρήνη” στην Ουκρανία.

Αρχικά μια Ουκρανία “σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί”, στη συνέχεια “ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας” καθώς και η “αμερικανική κάλυψη”.

“Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν”, υπογράμμισε ο Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί “ο κίνδυνος” η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “έχει την ευκαιρία”.

“Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή” σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

“Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή”, εκτίμησε μιλώντας στο BBC.

Εξάλλου ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Τραμπ θέλει να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά την έντονη αντιπαράθεση που είχε την Παρασκευή με τον Ζελένσκι. κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρήσει αφού τον κατηγόρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του.

“Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία”, τόνισε ο Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι “κανείς δεν θέλει να δει” μια τέτοια σκηνή, η οποία τον έκανε “να νιώσω άβολα”, αλλά “το σημαντικό είναι (…) πώς θα αντιδράσουμε”.

“Ο πρώτος τρόπος είναι να σκληρύνουμε τη ρητορική (…) ο άλλος να κάνουμε αυτό που έκανα: δηλαδή σήκωσα τα μανίκια, σήκωσα το τηλέφωνό μου” για να επικοινωνήσω με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ.

Έπειτα από εντατικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, ο Στάρμερ εκτίμησε ότι έγινε “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον κεντρικό μας στόχο, ο οποίος είναι μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αποκλείστηκε από την Εθνική Αργεντινής ο Ορτέγκα λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

Ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού, Φρανσίσκο Ορτέγκα, αποκλείστηκε από την τελική λίστα της Εθνικής Αργεντινής λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Europa League, χάνοντας την ευκαιρία να συμμετάσχει στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Η Ρωσία και οι Διπλωματικές Στρατηγικές στην Ουκρανία

Ανάλυση της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία και η εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τραγική κατάληξη για τον 21χρονο Γιόχαν Γουίλιαμς στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Η τραγική κατάληξη του 21χρονου Γιόχαν Γουίλιαμς στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όπου εντοπίστηκε νεκρός μετά από έρευνες εθελοντών.

Επιστροφή Ντίας στην Πορτογαλία για το Nations League

Ο αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, Ρούμπεν Ντίας επιστρέφει στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας για τα προημιτελικά του Nations League εναντίον της Δανίας, με επικεφαλής τον 40χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο.